Απονομή οργανικής θέσης σε εκπαιδευτικούς των Π&ΠΣ(12/2019)

Τα μέλη της ΕΛΜΕ ΠΠΣ να επιλέξουν μια από τις προτάσεις Α, Β για το εργασιακό καθεστώς που επιθυμούν να ενταχθούν ώστε να αποτελέσει και την πρόταση του σωματείου.

Απονομή οργανικής θέσης σε εκπαιδευτικούς των Π&ΠΣ(12/2019)

Δημοσίευσηαπό Σπύρος Γλένης » Τετ Δεκ 18, 2019 12:59 am

Με την προϋπόθεση της υπαγωγής των Π&ΠΣ σε νέα ανεξάρτητη διοικητική δομή προτείνουμε:

Μ1. Η θητεία όλων των εκπαιδευτικών ανανεώνεται και υπάγονται στις διατάξεις του νεου νομοθετικού πλαισίου. Η αντιμετώπιση πιθανών υπεραριθμιών ρυθμίζεται με Υ.Α..
Η οργανική θέση των εκπαιδευτικών αυτών βρίσκεται στο ΠΥΣΔΕ της περιοχής μετάθεσης που βρίσκεται το ΠΠΣ. Όλοι πρέπει να αποκτήσουν οργανική θέση σε συγκεκριμένο σχολείο.

Μ2. Κατηγορία Ι: Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με θητεία στα Π.Π.Σ. κατά τη ψήφιση του νέου νόμου και είχαν οργανική θέση στο ΠΠΣ ή σε σχολείο της περιοχής μετάθεσης που ανήκει το ΠΠΣ, την οποία έχασαν μετά την κατάληψη της θέσης με θητεία στο ΠΠΣ (2013, 2014)
να τοποθετούνται σε προσωποπαγή θέση με αίτηση τους σε σχολείο της επιλογής τους στην ομάδα σχολείων που ανήκει το Π.Π.Σ..

Μ3. Κατηγορία ΙΙ: Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με θητεία στα Π.Π.Σ. κατά τη ψήφιση του νέου νόμου και οι οποίοι προέρχονται από διαφορετική περιοχή μετάθεσης από αυτή του Π.Π.Σ.. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί τοποθετήθηκαν στο Π.Π.Σ. το 2013 ή το 2014, έχασαν την οργανική τους θέση μετά την κατάληψη της θέσης με θητεία στο ΠΠΣ (2013, 2014) και έχουν μεταφερθεί στη περιοχή μετάθεσης του Π.Π.Σ.

να τοποθετούνται σε προσωποπαγή θέση με αίτηση τους σε σχολείο της επιλογής τους στη περιοχή μετάθεσης από την οποία προέρχονται ή αν δεν επιθυμούν να επανέλθουν στην περιοχή μετάθεσης από την οποία προήλθαν τίθενται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ που ανήκει το ΠΠΣ και τοποθετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, δικαίωμα που μπορούν να το ασκήσουν άπαξ αλλά οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

Μ4. Κατηγορία ΙΙΙ: Εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην κατηγορία Ι ή ΙΙ αλλά σήμερα υπηρετούν με θητεία ως διευθυντές σε Π.Π.Σ., οι οποίοι έχουν οργανική θέση σε σχολείο της περιοχής του Π.Π.Σ.,

να τοποθετούνται σε προσωποπαγή θέση με αίτηση τους σε σχολείο της επιλογής τους στην ομάδα σχολείων που ανήκει το Π.Π.Σ..

Μ5. Κατηγορία ΙV: Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Π.Π.Σ. με απόσπαση κατόπιν αξιολόγησης και πρότασης από τα ΕΠ.Ε.Σ. (Πανελλαδικής προκήρυξης του κενού)

Η θητεία τους στο Π.Π.Σ. μοριοδοτείται για την κατάληψη της θέσης στο Π&ΠΣ ή άλλης θέσης ευθύνης.

Με αίτηση τους μπορούν να κριθούν για την κατάληψη με θητεία της θέσης που υπηρετούν με απόσπαση (εφόσον αυτή υπάρχει) κι αν κριθούν θετικά τοποθετούνται με θητεία στο συγκεκριμένο σχολείο.

Αν δεν επιθυμούν να αξιολογηθούν ή κριθούν αρνητικά επιστρέφουν στην οργανική τους θέση.

Η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης ορίζονται με ΥΑ
Σπύρος Γλένης
 
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 06, 2013 11:36 am

Re: Απονομή οργανικής θέσης σε εκπαιδευτικούς των Π&ΠΣ(12/20

Δημοσίευσηαπό Κλαίρη Αχιλλέως » Πέμ Ιαν 02, 2020 7:46 pm

Προτάσεις για το εργασιακό καθεστώς στα Π&ΠΣ

• Η πρόταση που ακολουθεί προσπαθεί να συνδυάσει την εργασιακή ασφάλεια των υπερετούντων στα Π&ΠΣ, τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και την ελκυστικότητα των σχολείων αυτών για νέους συναδέλφους που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε Π&ΠΣ.
• Με δεδομένα αυτά, προτείνεται:

Α. Για τους υπηρετούντες στα Π&ΠΣ με βάση τον Ν. 3966/2011:
• Να προβλεφθεί ρητά στον νόμο ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Π&ΠΣ ανήκουν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της περιοχής όπου ανήκει χωροταξικά το Π&ΠΣ στο οποίο υπηρετούν.
• Κατόπιν αξιολόγησης η οποία θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, χωρίς, όμως, να αιφνιδιάσει τους εκπαιδευτικούς, να δίνονται οι εξής δυνατότητες:

1. Αν ο/η εκπαιδευτικός αξιολογηθεί θετικά, δύναται με δήλωσή του:
α. είτε να λάβει οργανική θέση στο Π&ΠΣ όπου υπηρετεί,
β. είτε να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα σε κενή οργανική θέση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όπου ανήκει χωροταξικά το Π&ΠΣ στο οποίο υπηρετεί,

(η δυνατότητα της επιστροφής στην παλαιά οργανική που ήδη δόθηκε από το ΥΠΑΙΘ το καλοκαίρι του 2019 εκτιμούμε ότι κάλυψε τη μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν μέχρι τότε στα Π&ΠΣ).

2. Αν ο/η εκπαιδευτικός αξιολογηθεί αρνητικά ή αρνηθεί την αξιολόγηση, δύναται, με δήλωσή του, να τοποθετηθεί σε κενή οργανική θέση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όπου ανήκει χωροταξικά το Π&ΠΣ στο οποίο υπηρετεί, όχι, όμως, κατά προτεραιότητα.

Για τον/την εκπαιδευτικό της περίπτωσης 1.α. προτείνεται, μετά τη λήψη της οργανικής θέσης στο Π&ΠΣ, να αξιολογείται ανά τριετία ως εξής:

3. Αν ο/η εκπαιδευτικός της περίπτωσης 1.α. αξιολογηθεί θετικά, δύναται με δήλωσή του:
α. είτε να εξακολουθήσει να υπηρετεί με οργανική θέση στο Π&ΠΣ,
β. είτε να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα σε κενή οργανική θέση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όπου ανήκει χωροταξικά το Π&ΠΣ στο οποίο υπηρετεί. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να το ασκήσει άπαξ, αλλά καθόλη τη διάρκεια της τριετίας κατά την οποία υπηρετεί στο Π&ΠΣ.

4. Αν ο/η εκπαιδευτικός της περίπτωσης 1.α. αξιολογηθεί αρνητικά μετά την παρέλευση μιας τριετίας, δύναται με δήλωσή του:
α. είτε να εξακολουθήσει να υπηρετεί με οργανική θέση στο Π&ΠΣ για μια ακόμη τριετία,
β. είτε να τοποθετηθεί σε κενή οργανική θέση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όπου ανήκει χωροταξικά το Π&ΠΣ στο οποίο υπηρετεί , όχι, όμως, κατά προτεραιότητα. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να το ασκήσει καθόλη τη διάρκεια της τριετίας κατά την οποία υπηρετεί στο Π&ΠΣ.

Ωστόσο, αν ο εκπαιδευτικός της περίπτωσης 1.α αξιολογηθεί αρνητικά για δύο συνεχείς τριετίες, τότε χάνει την οργανική του θέση στο Π&ΠΣ όπου υπηρετεί και δύναται, με δήλωσή του, να υπαχθεί στην περίπτωσή 4.β παραπάνω. Αν την πρώτη από δύο τριετίες αξιολογηθεί αρνητικά και τη δεύτερη θετικά υπάγεται στις περιπτώσεις 3.α και 3.β..

Ο εκπαιδευτικός της περίπτωσης 1.α. έχει τη δυνατότητα οποιασδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής προβλέπεται για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Παραλλαγή της πρότασης:
Αν η νυν ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν επιθυμεί την απόδοση οργανικών, η παραπάνω περίπτωση 1.α. θα μπορούσε να μετατραπεί σε επ’ αόριστον ανανέωση θητείας κατόπιν αξιολόγησης με τις εξής προϋποθέσεις:
• οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Π&ΠΣ ανήκουν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της περιοχής όπου ανήκει χωροταξικά το Π&ΠΣ στο οποίο υπηρετούν,
• η αξιολόγηση γίνεται ανά πενταετία, χωρίς αναβολές και παρατάσεις,
• οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Π&ΠΣ διατηρούν όλα τα δικαιώματα υπηρεσιακών μεταβολών που ισχύουν για όλους τους εκπαιδευτικούς.
Ωστόσο, η παραλλαγή αυτή ΔΕΝ κρίνεται προτιμητέα, δεδομένης της διαχρονικής αδυναμίας της διοίκησης να ανταποκριθεί στους νομοθετημένους χρόνους αξιολογήσεων. Τούτο οδήγησε σε συνεχείς παρατάσεις θητείας και μεγάλη εργασιακή αβεβαιότητα.

Β. Για τους νεοεισερχόμενους στα Π&ΠΣ εκπαιδευτικούς:
Μετά από αξιολόγηση τοποθετούνται με θητεία για μία πενταετία σε Π&ΠΣ χάνοντας την οργανική τους θέση. Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται σε Π&ΠΣ ανήκουν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της περιοχής όπου ανήκει χωροταξικά το Π&ΠΣ στο οποίο υπηρετούν,

(μια τέτοια ρύθμιση αίρει την αβεβαιότητα των εκπαιδευτικών σχετικά με το πού ανήκουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τούς δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τη ζωή τους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. πενταετίας) και παρέχει ισχυρό κίνητρο επιλογής των Π&ΠΣ σε νέους, προσοντούχους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές).

Μετά την παρέλευση 5ετίας και κατόπιν αξιολόγησης δίνονται ακριβώς οι ίδιες δυνατότητες, δηλ., οι περιπτώσεις 1,2,3,4 παραπάνω, που αναγνωρίζονται και για τους νυν υπερετούντες εκπαιδευτικούς.

Αν η νυν ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν επιθυμεί την απόδοση οργανικών, η ως άνω Παραλλαγή της Πρότασης ισχύει και για τους νεοεισερχόμενους στα Π&ΠΣ υπό τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν εκεί.

Αν ο/η εκπαιδευτικός διακόψει τη θητεία του πριν τη λήξη της πρώτης πενταετίας τότε τίθεται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ του Π&ΠΣ.

Επιπρόσθετα:
• η τοποθέτηση σε Π&ΠΣ πρέπει να συνοδεύεται από τα κίνητρα που παρατίθενται στην ενότητα «Προτάσεις για κίνητρα εκπαιδευτικών στα Π&ΠΣ» του Forum.
• η αξιολόγηση προτείνεται να διεκπεραιώνεται από επιτροπή η οποία να αποτελείται από: Πανεπιστημιακό, Σύμβουλο ή Συντονιστή εκπαίδευσης, Διευθυντή Πειραματικού και κάποιο αιρετό μέλος της ΕΛΜΕ Προτύπων χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η παρουσία του αιρετού μέλους στην αξιολόγηση διασφαλίζει την τήρηση των κείμενων περί αξιολόγησης διατάξεων.
Κλαίρη Αχιλλέως
 
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Τρί Δεκ 26, 2017 10:56 am

Re: Απονομή οργανικής θέσης σε εκπαιδευτικούς των Π&ΠΣ(12/20

Δημοσίευσηαπό Fig » Παρ Ιαν 03, 2020 10:44 am

Θα επαναλάβω και εδώ το σχόλιο που υπέβαλα στην ενότητα "Προτάσεις για εργασιακό καθεστώς στα Π&ΠΣ (12/2019)":
Η πρόταση της Κ. Αχιλλέως είναι άρτια, συγκροτημένη και καλύπτει, κατά την άποψή μου, την πολλαπλότητα στοχεύσεων που πρέπει να συνδυάζει το εργασιακό καθεστώς στα Π&ΠΣ: την εργασιακή ασφάλεια των υπηρετούντων σε αυτά, την αξιολόγηση, την παροχή κινήτρων, την υψηλή ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και την ελκυστικότητα των Π&ΠΣ σε νέους προσοντούχους εκπαιδευτικούς.
Θ. Συκάς
Fig
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2015 7:02 pm


Επιστροφή στο Διαβούλευση για τη λειτουργία και το εργασιακό καθεστώς στα Π&ΠΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron