Οι εκπαιδευτικοί των ΠΠΣ δικαιούνται άδεια άνευ αποδοχών;

Θέματα που αφορούν άδειες, θητεία, ωράριο, αναθέσεις μαθημάτων, ομίλους, project κλπ.

Οι εκπαιδευτικοί των ΠΠΣ δικαιούνται άδεια άνευ αποδοχών;

Δημοσίευσηαπό Σπύρος Γλένης » Δευτ Φεβ 17, 2014 8:06 am

Το θέμα ετέθει από την ΕΛΜΕ ΠΠΣ στη δικηγόρο κ. Καββαδά και λάβαμε την παρακάτω γνωμοδότηση:ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΝΙΚ. ΚΑΒΒΑΔΑ
οδός Στουρνάρη 47, 10682 ΑΘΗΝΑ
τηλ. 210 3816105, fax: 210 3840592, e-mail: kavvada@counsellor.comΠρος το
ΔΣ της ΕΛΜΕ ΠΠΣ

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Μου ετέθη ερώτημα, εάν εκπαιδευτικός που υπηρετεί με θητεία σε Π.Π.Σ δικαιούται άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να μεταβεί για ένα μήνα στο εξωτερικό προς ολοκλήρωση του διδακτορικού της, με δεδομένη ήδη εκπεφρασμένη άρνηση του Διευθυντή του Π.Π.Σ.
Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα περί των αδειών άνευ αποδοχών, όπως προβλέπονται από το αρθ. 51 παρ. 1, ως ισχύει, επιτρέπεται η χορήγηση στον υπάλληλο, μετά από αίτησή του, άδειας χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν, η άδεια δε αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα μήνα εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους.
Εξάλλου, ο Ν. 3966/2011 που θέτει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, δεν εισάγει ουδεμία εξαίρεση, ούτε κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση στο θέμα των αδειών άνευ αποδοχών των υπηρετούντων σε αυτά.
Κατά τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν αποκλείεται η λήψη άδειας άνευ αποδοχών από τους υπηρετούντες στα ΠΠΣ καθηγητές, ακόμη και αν η υπηρεσία τους εκεί είναι επί θητεία και ούτε αυτός ο λόγος, δηλαδή η επί θητεία τοποθέτηση, δικαιολογεί διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης κάθε αιτήματος για λήψη άδειας.
Το θέμα της χορήγησης ή όχι της αδείας άνευ αποδοχών εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του αρμοδίου για τη χορήγηση αυτής οργάνου, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και πάντα πρέπει να κρίνεται με βάση την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας.
Δεδομένου λοιπόν ότι τα αυξημένα προσόντα, πολλώ δε μάλλον το διδακτορικό δίπλωμα, λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψη και μοριοδοτείται ανάλογα κατά τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης στα Π.Π.Σ. και η συνάδελφός σας αυτό επιδιώκει να κατακτήσει, φρονώ ότι πρέπει να υποβάλλει αρμοδίως πλήρη και εμπεριστατωμένη αίτηση που να εκθέτει αναλυτικότατα την ωφέλεια όχι μόνο τη δική της αλλά και του σχολείου που υπηρετεί τη θητεία της από την κτήση του διδακτορικού της διπλώματος, σε σχέση με την υπηρεσιακή ανάγκη που πρόσκαιρα δε θα μπορεί πράγματι να καλύψει λόγω της απουσίας της, ούτως ώστε να προκληθεί η έκδοση αιτιολογημένης απόφασης επί του αιτήματός της.

Μετά τιμής
Σπύρος Γλένης
 
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 06, 2013 11:36 am

Επιστροφή στο Εργασιακά θέματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron